Vi benar ut skillnaden på stambyte och stamrenovering

posted in: Nyheter | 0

Skillnaden mellan ett stambyte och en stamrenovering är relativt enkelt. När man gör ett stambyte så river man ut alla rör och sätter in nya. När man istället gör en stamrenovering så gör man istället en renovering av existerande rör. Det kan innebära att man använder sig av en av flera olika metoder. Ett exempel på stamrenovering är rör-i-rör.

Det är dock inte alltid som man har ett val om man måste göra ett byte eller om det räcker med en stamrenovering. Mycket beror nämligen på i vilket skick som stammarna är i. Något som kräver att man gör en noggrann inspektion av dessa. Ibland så går det helt enkelt inte att göra en stamrenovering utan det krävs att man byter ut allt. Vill man vara säker på att man gör rätt rekommenderar vi att en oberoende konsult kommer och gör en inspektion. I Stockholm är det vanligt att man anlitar JKON AB som är specialister på stambyte.

När man gör ett stambyte så innebär det ofta stora problem för de som bor i huset. Det tar nämligen relativt lång tid att göra ett stambyte. En stamrenovering går oftast mycket snabbare och gör det inte lika problematiskt för de boende. För när man gör en stamrenovering så kan det gå så pass fort att de boende knappt märker av det. En ny staminstalltion är däremot inte smärtfritt för de boende som ofta tvingas använda utomhusanläggningar för toaletter och dusch. Något som ingen tycker om att behöva göra framförallt på vintern.

Hur vet man om man behöver göra ett stambyte eller en stamrenovering?

Det enda sättet att ta reda på vad man behöver göra med sina stammar är att kontakta ett företag inom VVS. De kan enkelt efter att ha gjort en noggrann inspektion se vad det är som behövs göras. I vissa fall så kan det vara bättre att göra ett stambyte även om man kan göra en stamrenovering. I Stockholm är det vanligt att man behöver göra ett riktigt stambyte, framförallt på fastigheter från 60-talet.

Ibland måste man rensa bort det gamla och sätta in nytt. Något som generellt sätt bör göras vart 50:e år men skiljer sig mellan olika system och fastigheter. Mycket beror nämligen på vilken kvalitet som stammarna är gjorda i. Därför kan ett system från 30-talet fungera bättre än ett från 70-talet.

Efter att företaget inom VVS har gjort sin inspektion så vet man som fastighetsägare precis vilka möjligheter man har. Något som man verkligen bör tänka över och se vad som är mest kostnadseffektivt. Kan en stamrenovering hålla lika länge som ett stambyte och är den minskade kostnaden värd om det behövs bytas ut inom en snar framtid ändå?

 Vad är den största skillnaden mellan ett stambyte och en stamrenovering?

Den absolut största skillnaden mellan att installera nya stammar och en stamrenovering är att med ett stambyte måste allt rivas ut. Ofta sitter nämligen rören på ett dolt sätt bakom väggar och golv utan att man enkelt har åtkomst till dessa. Något som inte på samma sätt stör när man gör en stamrenovering.

Ett byte är helt enkelt aldrig smärtfritt för de som bor i fastigheten. Tvärtom så är det oftast väldigt obekvämt under tiden som ett stambyte pågår. En stamrenovering däremot kan vara mycket enklare för de boende att hantera. Blir ni tvungna att utföra ett stambyte i Stockholm är det viktigt att anlita ett företag som tar de boende i beräkning så att alla får en så trevlig upplevelse som möjligt.